Tur och retur Normandie

När Love slutat jobbet på eftermiddagen den 17 juli rullade vi söderut. Vi gav oss ut på en road-trip med målet Normandie. Första natten sov vi på båten mellan Malmö- Travemünde, så på morgonen rullade vi av båten och fortsatte genom Tyskland mot vårt första mål Amsterdam. Vår sport den här resan vara att åka utan så mycket planering och bokningar för att istället bestämma oss längs vägen.

På vägen hann vi med ett kort lunchstopp i Swolle, en söt stad i norra Nederländerna. I Amsterdam var det varmt. Vi strosade runt bland kanaler och söta små hus. Vi passerade Anne Franks hus. Tittade på slott och kyrkor. Villade bort oss i Redlight district och hade svårt att hitta någonstans att äta. Efter några timmar till fots landade vi åter på vårt boende.

Efter en frukost på ett mysigt café och en kort promenad i stadsparken gav vi oss i väg. Vi åkte utmed kusten, förbi stora hamnområden vid Rotterdam, ner över Zeeland där vi tog ett svalkande bad och en god lunch. På kvällen landade vi i Brügge, en fantastiskt vacker stad, som hade många olika influenser eftersom handeln mellan Hansan och de Italienska handelshusen möttes under medeltiden. Värmen var tryckande. Vi stannade i svalkan på hotellet en stund innan vi gav oss ut för att upptäcka staden och äta en bit mat.

Nästa morgon regnade det, vilket var skönt eftersom temperaturen sänktes något. Efter en kort promenad gav vi oss åter ut på vägarna. Vi åkte in i Frankrike och spanade mot Dovers vita klippor på en av de långsträckta stränderna. Vi åkte över böljande kullar och åt lunch på ett litet franskt värdshus. På kvällen landade vi i Étretat, en mysig lite badort i skuggan av höga klintar i norra Normandie.

Efter vår morgonpromenad styrde vi kosan mot Route de Cidre i Normandie, för att utforska god mat och dryck. Framemot eftermiddagen var vi framme i Courseulles-sur-Mer, som låg vid Juno beach – en av landstigningsstränderna på dagen D. Här skulle vi landa några dagar på ett strandhotell.

Vi passade på att utforska ytterligare landstigningsstränder och ett museum som berättade om dagen D. Vi besökte Bayeux och tittade i katedralen och på Bayeuxtapeten som berättade om slaget vid Hastings 1066. Så fascinerande att textil kan bevaras i över 1000 år, att färgerna fortfarande är starka och historien fängslande.

Vår tur gick vidare genom grönskande vägar. Vi stannade på en bondgård och köpte cider. Vid lunchtid var vi framme vid Mont Saint Michelle, där vi gick på upptäcktsfärd ut mot det kända klostret och åt en lunchgallette.

Vårt nästa boende var i Saint Malo, en gammal sjörövarstad som klamrar sig fast vid klipporna på norra Bretagne. Det var svårt att ta oss fram till vårt boende med bil, då vi bodde mitt i den gamla staden. Lägenheten var fantastisk, i ett hus från 1600-talet. Här skulle vi stanna några dagar.

Vi tog det lugnt, strosade runt och utforskade staden. Badade och hoppade i vågorna. Fängslades av tidvattnet som förändrade stränder, klippor och borgar runt staden på ett mycket påtagligt sätt. Åt gott på några av stadens många restauranger.

Sen var det dags att börja vår resa hemåt. Vårt första stopp var Katedralen i Rennes. Sen rullade vi längs Loire in i vindistrikten. På eftermiddagen landade vi i en gammal kvarn vid Samur. Petter och jag gav oss ut på vingårdsjakt medan Love hängde vid poolen. På kvällen åt vi på hotellets restaurang, en riktigt fransk lantmiddag.

Vi fortsatte längs Loiredalen och passerade otaliga slott. Stoppade för att fylla på vinförråden. Åkte genom böljande kullar för att framåt kvällen landa i Epernay – i Champagne. Efter lite vinshopping och mat landade vi i vår lägenhet för natten.

Nästa morgon gav vi oss av tidigt. Första stoppet blev katedralen i Reims. Sen fortsatte vi genom Valonien in i Belgien. Vi åkte genom vidsträckta skogar. Stannade för lunch i Durbuy, men vi hamnade inte riktigt rätt, så vi åt på en god Algerisk restaurang i grannbyn och strosade runt en stund i smurfbyn efter lunch.

Framåt kvällen landade vi i Aachen. Vår vana trogen strosade vi runt och upptäckte staden. Katedralen var fantastisk! Här ligger Karl den store och hans far Pepin begravda. Arkitekturen bar spår av moriska influenser och var fantastiskt vacker. Efter en god middag landade vi på hotellet för en natts sömn.

Nu började vi bli lite trötta på vårt bilåkande, men å andra sidan var det inte så långt kvar på vår resa. Dagens mål var Hamburg. På vägen genom Tyskland insåg vi att alla färjor Puttgarden – Rödby dagen efter var fullbokade, så det blev en del vändande och vridande på olika planer längs vägen. Vi stannade för lunch i Tecklenburg. På eftermiddagen var vi framme i Hamburg där vi utforskade de gamla hamnkvarteren där Pepparkornen spelades in. Vi åt en god hamburgare och strosade vidare i staden.

Då vi inte fått tag på färjebiljetter blev det en tidig start då vi skulle köra över Stora Bältbron och genom Danmark. Vi åt Sushilunch i ett regnigt Kolding. På kvällen landade vi på vårt boende vid Fredensborgs slott vid Helsingör.

Det blev en tidig start nästa morgon, för nu längtade vi hem. Vid lunchtid landade vi åter hemma efter en härlig resa Normandie tur och retur.

Lite utvärdering av resan. Vi tycker att det är skönare att resa med en plan än utan och vi hade en del planer, även om vår resa skulle vara planlös. Det är skönt att landa någonstans som är förbokad, så att man vet att man får vila ut på något ställe, nu blev detta i Saint Malo. Att resa längs Atlantkusten ger inte garanterad värme, sol och bad. De dagar vi var vid havet var inte så bra baddagar. Det var en omställning att bara vara tre, istället för fyra på resan. Tiden vi hade till vårt förfogande 2,5 veckor var lite knapp för vår resa. Vi hade gärna haft någon dag till vid Loiredalen. Men det var ändå en härlig sommarresa med många upplevelser att spara på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait